reklama

Po stopách dávnej tibetsko-čínskej cesty na chrbte mulíc

Ráno sme sa v Shaxi nalodili na našu karavanu. Pozostávala z dvoch mulíc, dvoch koní, dvoch majstrov národnosti Bai a nášho horského vodcu Yang-a. Keďže Yang sa v čínštine vyslovuje podobne ako Jan, hovorili sme mu Honza.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

(Odhaľujem stratené svety, diel druhý. Viac podrobností je v úvodnom článku do seriálu TU)

Obrázok blogu

Presne podľa plánu o pol deviatej a za pohľadu mnohých turistov sme vyrazili do hôr. Čaká nás šesťdňový trek po horách. 

Chvíľku nám trvalo, kým sme sa vyvliekli z dediniek a asfaltových ciest. Po hodine sme konečne prišli na lesné cestičky. Príjemným stúpaním sme dorazli až k našej prvej zastávke. Čas obeda.

Kým sme sa my posilnili pri jednoduchom občerstvení, miestny rybár nám chytil tri ryby. Tie sme vopchali do prenosnej chladničky a tešili sme sa, až nám ich naši majstri od mulíc na večer pripravia. Netušili sme, že budú naším hnacím motorom uprostred hôr, pretože nasledujúce kilometre sa už príjemným stúpaním rozhodne nedali nazvať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Konečne sa prišli do táboriska. Po ceste som sa raz stihol stratiť a následne som si vyslúžil prezývku motýľkar (videli ste Vinetou? A pamätáte si tú postavičku chlapíka, čo stále chytal motýle a večne sa strácal? Nuž mojimi motýľmi sú fotky.) Po 18 kilometroch a kilometrovom prevýšení sme konečne prišli do cieľa. Mulice aj s naším sprievodcom išli napred a tak sme vošli už do rozrobeného krásneho táboriska. Veru padli nám tie outdoorové stoličky vhod. Kým sme my lapali po dychu, Honza dokončoval táborisko a majstri začali pripravovať ryby na tofu, špecialitu menšiny Bai. Pre vegetariánku sme mali samozrejme výbornú cukinu a ryžu s tekvicou. No a ako prekvapenie sme dokonca dostali tortu, aby sme oslávili prvý večer pod stanom. Spálené kalórie boli hneď späť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ráno budíček a výborná yunnanská čerstvá káva. Rána dokážu byť na horách studené, v noci bolo presne 0 stupňov. Po denných 28 stupňoch to bola prudká zmena. Káva však pomohla a so slniečkom sa teplota aj rýchlo zvyšovala. Dnes nás čakal krátky, ale nádherný pochod cez planiny a následné prudké klesanie k jazeru v dedine Eryuan na brehu, ktoré celé vyviera spod zeme. Tam máme jeden hotelový deň pred ďalšími tromi stanovačkami. Večer sme si pochutnali na rybom horúcom kotlíku so zeleninou, vychladenom pive a hurá do postele. Máme v nohách už dosť, ale veľká časť je stále pred nami. Naši majstri s mulicami sa vrátili do Shaxi a zajtra meníme zostavu. Pridajú sa k nám noví dvaja majstri a štyri mulice z miestnej dediny. A hurá opäť do kopcov. Tak nám držte palce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Pavel Dvořák

Pavel Dvořák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  154
  •  | 
  • Páči sa:  636x

Volám sa Pavel Dvořák, 12 rokov žijem v Číne, píšem blog a natáčam videá o čínskej kultúre a živote v Šanghaji (www.cestycinou.sk); píšem, prekladám a vydávam knihy (www.vydavatelstvorak.sk). Podrobnejšie na www.paveldvorak.sk Zoznam autorových rubrík:  Čína

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu